Over mij

 

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer mensen elkaar beter leren begrijpen – elkaars achtergronden, culturen en persoonlijke aspiraties en verhalen – de wereld er een stukje mooier uit zal zien. Daarom volgde ik de bachelor Journalistiek (richting televisie) met een minor Global Development Issues en daarna de premaster en master Social and Cultural Anthropology.

Ik heb een drang om te begrijpen, te doorgronden, en inzichten te delen met anderen: journalistiek en communicatie zijn daarvoor een middel. Antropologie bouwt daar perfect op voort: het is, voor mij, het laten zien van een lokaal perspectief, het doorgronden van allerlei fenomenen in een samenleving van binnenuit, en het overbruggen van verschillen tussen (groepen) mensen. Antropologen doen dat meestal met etnografie: door langere tijd op een bepaalde plek door te brengen, niet alleen mensen een enkele keer interviewen maar een band met ze vormen, in de buurt ‘rondhangen’, participeren, ervaren, observeren. Om er zo achter te komen welke betekenis mensen aan hun leven geven, hoe en waarom ze bepaalde sociale relaties met bepaalde anderen aangaan, meningen en een identiteit vormen, omgaan met verandering en strubbelingen, welke passies, ambities en dromen ze hebben. En om uiteindelijk nuance en complexiteit te kunnen aanbrengen in elk verhaal en onderzoek.

Op deze site publiceer ik diverse teksten en video’s uit verschillende projecten waar ik als freelance schrijver en antropoloog aan werk.