Buitenlandreporter gezocht!

BLOG – Free Press Unlimited en ik vinden dat kinderen in heel de wereld recht hebben op betrouwbaar en onafhankelijk nieuws. Het is belangrijk dat kinderen een goed beeld krijgen van hun eigen leefomgeving en die van anderen in de wereld. Inlevingsvermogen leidt tot een betere wereld! En dat begint al jong, bij het Jeugdjournaal. Een betoog waarom ik vind dat kindernieuws over heel de wereld belangrijk is.

Hoe vaak lees je in de krant ‘het Westen vindt’, ‘het Westen denkt’? Met ‘het Westen’ wordt een enorm deel van de wereld aangeduid, alsof het allemaal één pot nat is. Waarschijnlijk zit er een kern van waarheid in, waarom zou het anders gebruikt worden? Nederland, de Verenigde Staten, Italië, het zijn echt andere culturen. Toch begrijpen we de gedachtegang van mensen uit die landen eerder dan de gedachtegang van, zeg, Russen.

Nederlandse media proberen vaak de cultuur te begrijpen van een land of groep die in het nieuws is, om te laten zien waarom er meningsverschillen of conflicten zijn. Zo ging het bij Griekenland, wanneer zij geld van de Europese Unie nodig hadden. Waarom gaan zij niet gewoon harder werken? Zo gaat het nu met Rusland. Poetin wordt hier doorgaans als een schurk neergezet. Het NRC wijdde in februari een artikel aan de cultuurverschillen met Rusland.

Ik ben er van overtuigd dat kennis van de andere cultuur er voor zorgt dat we elkaar beter begrijpen. Als je het NRC-artikel leest, kun je beter begrijpen waarom Russen zo achter hun president staan. Hoe leren we andere culturen begrijpen, als we niet de luxe hebben om even in het vliegtuig te stappen? Juist, het nieuws!

En kinderen moeten bekend gemaakt worden met het nieuws. Het is belangrijk dat kinderen al kennis maken met andere culturen, met mensen die in een andere wijk, stad, land of werelddeel wonen. Want cultuur is niet per se per land bepaald, het gaat ook om subculturen, de cultuur in een ander deel van de stad bijvoorbeeld, of hiphoppers, gamers, carnaval-vierders.

Via het nieuws kunnen kinderen hun eigen situatie beter leren begrijpen, maar ook die van anderen. Ze leren relativeren, en kunnen zo beter hun eigen mening vormen. Dat is belangrijk voor hun toekomst!

Buitenlandreporter gezocht!

Waarom zeg ik dit allemaal? Sinds een week ben ik in de running om buitenlandreporter te worden voor Free Press Unlimited en het Jeugdjournaal. Deze organisaties zijn op zoek naar een reporter die met het jeugdjournaal in Boliva, Zuid-Afrika of Nepal reportages gaat maken. 132 deelnemers uit heel Nederland proberen zoveel mogelijk stemmen te bemachtigen om reporter te worden, waaronder ik dus. Stemmen verzamelen dus, maar ook een goede campagne voeren, zo kan ik winnen.

Als het me lukt, ga ik op reis naar Bolivia om me daar in de lokale cultuur onder te dompelen en mooie verhalen te maken met het lokale jeugdjournaal. Misschien over het leven van kinderen van de eeuwenoude Aymará- of Quechua-cultuur. Misschien over kinderarbeid: de Boliviaanse regering wil de minimumleeftijd van 14 (!!) afschaffen. Of misschien over de mijnwerkers van Potosí, die onder ruwe omstandigheden werken in de uitgeputte en bijna instortende zilvermijn. Wist je dat daar Piet Heijn zijn Zilvervloot (van het liedje!) vandaan komt?

STEM! Ga naar www.buitenlandreporter.nl, zoek op Caroline van Slobbe en stem
door op ‘like’ te klikken (of klik op de directe link).

%d bloggers liken dit: