REISBLOG: andere kerstdagen

BLOG – Nu zit ik weer warm in ons huis in Zuid-Delhi, maar gisteravond rond deze tijd zat ik nog in de meest hobbelende en koude bus die ik ooit heb meegemaakt. Van de ‘roze stad’ Jaipur terug naar Delhi na een trip van vier dagen. Ik heb weer veel gezien en meegemaakt: het stadje Agra met haar beroemde Taj Mahal en Agra Fort, een dorpje genaamd Fatapur Sikri met fantastische forten en Jaipur, één grote dierentuin met ook nog een paleis, bazaars en, weer, een fort.

Na dit weekend raad ik iedereen aan gewoon met het lokale openbaar vervoer te reizen, zo’n ervaring! Af en toe wat minder comfortabel, maar het valt zeker alles mee. Al was het niet fijn om ’s nachts pas laat aan te komen in Agra.

Fatapur Sikri op de eerste dag was fantastisch. In de bus vanuit Agra ontmoetten we Matt en Kevin, backpackers uit de VS, met wie we de hele dag rondgelopen hebben. Toch heel anders, met mannen reizen. Dat bleek al na een half uur. Er kwam een man naar ons toe, die zei dat hij ons wel naar een leuk restaurantje voor lunch kon leiden, dan moesten we alleen maar achter hem aanlopen. Als we alleen met drie meiden waren geweest, hadden we dit nooit gedaan waarschijnlijk; ga nooit met vreemden mee. Maar Matt en Kevin waren wel nieuwsgierig en liepen gewoon achter hem aan, ‘waarom niet?’.

Dat was de beste keuze van die dag. We liepen omhoog via kleine straatjes en trapjes, half door huizen heen, waar de gewone Indiërs hun dagelijks leven leiden. We liepen over een soort vuilnisbelt achter het fort dat we zo zouden gaan bezichtigen. Drie kinderen zochten hier naar eten. We kwamen  uiteindelijk bij een mini restaurantje met uitzicht op de hele valei en het fort. Heerlijke lunch, heerlijk niks gedaan op het terras daar.

Agra is het dorpje waar alles om de Taj Mahal draait, die stond dus zondag op het programma. We hadden gehoord dat zonsopgang het beste tijdstip was om dit wereldwonder te bezichtigen. Vijf uur ’s morgens opstaan dan maar, zodat we om half zes weg konden, een uur hadden voor ontbijt en onderweg zijn en zodat we om half zeven in de rij konden staan. Goed gepland, maar helaas een grote verspilling van kostbare slaap en tijd. Toen we de poorten door waren, was de zon al lang op, en zagen we letterlijk niks van de Taj Mahal. Vijftig en nog eens vijftig meter verder nog niet. Een grote witte vlek van mist. Tijden lang hebben we, na veel rondjes gelopen en gidsen aangehoord te hebben, binnen in de Taj Mahal gezeten. Was onze dag nu verpest? Zou de zon nog weg gaan?

Nou, twee of drie uur later, ik weet het niet meer, was de mist verdwenen en de hemel blauw zoals hij hoort te zijn. En wat een ding, die Taj! Jess houdt nogal van foto’s, net als ik trouwens, en kon maar niet ophouden met springen en poseren. Daarna moesten we toch echt verder, want we wilden Agra Fort ook nog zien, misschien nog wel een bijzonderder gebouw door alle geheime kamers en rijke verhalen.

Die avond vertrok er een bus naar Jaipur. In Delhi zie je niet zoveel koeien, misschien twee per dag, maar in Jaipur loop je er letterlijk tegenaan, tussen alle bazaars waar je heerlijk kunt shoppen. Ons diner was in de eerste keus van de Lonely Planet, het zat vol met toeristen en was relatief duur. Buiten stonden vrouwen op blote voeten, met kinderen in lappen,  te wachten op doggybags. Ze vielen ons bijna aan toen we ermee naar buiten kwamen.

En toen was de laatste dag van onze trip alweer aangebroken. We zijn in vogelvlucht langs Amber Fort geweest, in de heuvels een paar kilometer verderop, lieflijk aan een meer gelegen, snel doorgegaan naar wat oude astrologische meetinstrumenten en daarna naar de Monkey Temple, een soort Apenheul, maar dan niet omringd door hekken. De mensen hebben de apen uit de tempel verjaagd, dus nu zitten ze tussen huizen op de top van de heuvel.

Fantastisch om te zien hoeveel dieren er in deze stad rondlopen. Het is net een grote dierentuin, met koeien, geiten, zwijnen, paarden, kamelen, olifanten, honden, kippen, apen en eekhoorns. Maar, wow, dat was het wel weer voor vanavond, bedtijd! En oh ja, vergeet ik het weer bijna, de kerstdagen! Nou, mijn kerstdiner vond plaats op een richel in een steegje in Jaipur en bestond uit een viertal overheerlijke Indische snacks, een waar genot! Daarna heb ik zeven uur lang in een hobbelende bus gezeten. Als er file is, wijk je toch gewoon uit naar de berm?

%d bloggers liken dit: