Vrijwilligerswerk in Delhi, India

BLOG / MINOR DEVELOPMENT STUDIES – India, het land van de Taj Mahal, olifanten en heilige koeien, Hindoeïsme, sari’s, drukte en stank, kleurige tempels, het kastensysteem en van economische bloei én armoede. In december 2012 vertrok ik voor zes weken naar dit bijzondere subcontinent, als onderdeel van de minor Global Development Issues. Vier weken vrijwilligerswerk bij een Women Empowerment Project, midden in Old Delhi, plus twee weken reizen.

Ik kwam terecht bij een community centre voor vrouwen, waar hen werd geleerd eigen inkomen te verdienen door onder meer workshops naaien, borduren, computervaardigheden en Engels, In dat laatste heb ik lesgegeven. Het centrum organiseerde verder rechtsbijstand, gezondheidschecks en -voorlichting.

Graag verwijs ik naar mijn reisblog voor mijn ervaringen. Daarnaast had ik een gastblog op ed.nl over het vrijwilligerswerk.

Ik heb ontzettend veel gezien en geleerd over de cultuur. De cultuur waar in de reinheid en de kracht van de rivier de Ganges nog diep geloofd wordt. Een cultuur waarin uithuwelijking aan de orde van de dag is. Een cultuur ook, waarin vrouwen een stuk lagere status hebben dan mannen. In dat laatste ben ik geïnteresseerd geraakt.

Op 16 december, de dag voordat ik arriveerde, werd Nirbhaya, een 23-jarige Indiase studente, op brute wijze verkracht en mishandeld in een rijdende bus in Delhi. Het veroorzaakte een storm van protesten, niet alleen in de hoofdstad, maar in heel India. Het kwam wereldwijd in het nieuws. Hoewel mijn ouders daar anders over dachten, vond ik het het allerbeste moment voor mij als journalist om in Delhi te zijn. Vrouwen stonden voor het eerst echt op voor hun rechten. Het is genoeg. Vrouwen zijn niet veilig op straat en dat moet veranderen, zeggen zij. Op 2 januari deden alle medewerkers van het community centre waar ik werkte mee aan een ‘silent march’, voor gerechtigheid en tegen geweld tegen vrouwen. Ik ging mee en filmde het protest. De achtergrondreportage is hier te vinden.

Bekijk mijn blogs via het Eindhovens Dagblad en mijn India blog

%d bloggers liken dit: